Vinkit keittiöön

Sanotaan, että keittiö on kodin sydän. Tämän vuoksi onkin hyvä, että keittiössä on sopivasti, vain sinne kuuluvia, tavaroita ja ennen kaikkea ne ovat loogisilla ja toimivilla paikoilla. Keittiössä korostuu nimenomaan ensisijaisesti tavaroiden paikat sekä työtasojen siisteys, jotta työskentely on sujuvaa.

Usein meille on vuosien varrella kertynyt mitä erilaisimpia astioita, kippoja ja kuppeja. On juhla-astiastoa ja arkiastiastoa, on juomalaseja arkeen ja juhlaan, ruuanvalmistukseen ja säilytykseen löytyy monta erilaista astiaa. Kuiva-ainekaappi pursuaa ja lopulta et löydäkään mitään vaan haet kaupasta uutta. Tuttua?

tavaroita keittiössä

Ratkaisu on lähteä ihan ensimmäisenä karsimaan keittiön tavaramäärä maltillisemmaksi. Käy läpi ensimmäisenä arkisin käytössä olevat astiat ja aterimet sekä ruuanlaitossa käyttämäsi tavarat. Voit siirtää suosikkisi sivuun ja sen jälkeen käy läpi loput. Mieti tarkasti, tarvitsetko oikeasti kymmenen kapustaa, vispilää tms. Sama koskee kattiloita, pannuja ja muita isompia astioita kuten kulhoja ja kakkuvuokia yms. Käy läpi myös kuiva-ainevarastosi sekä mausteesi. Vanhentuneet tuotteet roskiin ja loput takaisin kaappiin järjestykseen. Mieti myös juhla-astiastosi osalta, voisiko sen kauniin astiaston ottaa kuitenkin arkikäyttöön ja nauttia siitä päivittäin sen sijaan, että se on harvoin käytössä ja ehkä kaapin perällä?

Keittiön työkaluja
Ruokailuvälineet järjestyksessä

On hyvä miettiä säilytystilojen määrää. Kaapit ei saisi olla koskaan täysiä, sillä silloin tavaroiden käyttäminen ja paikoilleen palauttaminen vaikeutuu. Hyvä määrä tavaraa on 50-75% säilytystilasta. Silloin tavarat palautuu helpommin paikoilleen eivätkä ne jää kuljeksimaan tasoille.

Kun olet karsinnan tehnyt, on aika järjestää tavarat loogisille paikoille. Ruuanlaitossa käyttämäsi tavarat on järkevää sijoittaa lähelle liettä, ei toiselle puolelle keittiötäsi. Mieti, mikä toimii itselläsi parhaiten.

Keittiön kattilat

Todennäköisesti, jos olet tekemässä ensimmäistä kertaa karsimis- ja järjestämisprojektiasi, huomaat ajan kuluessa, että edelleen haluat karsia yllimääräisiä pois. Nyt on kuitenkin aika nauttia työsi tuloksista ja antaa aikaa tärkeimmälle, itse elämälle.

Siisti keittiö