Koti raivattu - minne tavarat?

Tervetuloa TavaraTaiturin blogiin! Blogi on jo tovin odottanut käynnistymistään, mutta nyt poikkeusolot saivat tähänkin projektiini vauhtia. Siispä ensimmäiseksi päätin selvittää mihin Kuopion seudulla voi toimittaa ja myydä poislähteviä tavaroitaan. Osa päätee toki ihan valtakunnallisestikin.

Korona on tuonut eteemme aivan uuden arjen. Se on muuttanut arkemme toistaiseksi hyvin erilaiseksi kuin mitä olemme viime vuosien ja vuosikymmenten aikaan saaneet elää. Tällä hetkellä moni meistä tekee kotoa käsin etätöitä ja koululaiset käyvät etäkoulua. Samaan aikaan kotiemme tavaramäärä saattaa aiheuttaa meille myös päänvaivaa kun katselemme niitä nyt enemmän kuin koskaan. Olenkin saanut viestejä, että kunpa nyt voisi karsia tavaroita, mutta ei tiedä mihin ne voi viedä.


Kuulostaako tutulta? Paikallinen sanomalehti kirjoittikin kierrätysvaihtoehdoista artikkelin, mutta harmiksi se oli vain tilaajien luettavaksi. Päätin ottaa härkää sarvista ja kävimme katsomassa muutamassa paikassa Kuopiossa, mihin voi vielä viedä tavaraa ja mitkä paikat ovat jo sulkeneet ovensa. Tilanne on lähes koko Suomessa samankaltainen.
Kun nyt karsit
 tavaroitasi kotona, niin valmistaudu myös siihen, että joudut säilömään poislähteviä, hyväkuntoisia tavaroitasi jonkin aikaa kotonasi. Huonokuntoiset ja roskiin menevät toki voit viedä pois, hyödyntäen mielellään kierrätystä. Tärkeintä on kuitenkin, että teet nämä asiat kuten itsellesi parhaimmaksi näet.

Minne viedä käyttökelpoiset tavarat?

     
Punainen Risti ja Kontti tavaratalot ovat olleet jo suljettuina pidemmän aikaa sekä heidän noutopalvelu on ollut pois käytöstä. Vielä alkuviikosta Kontti otti kuitenkin vastaan lahjoituksia, mutta torstaista 9.4. alkaen myöskään lahjoituksia ei oteta vastaan toistaiseksi. Tavaratalot ovat kokonaan suljettuina toistaiseksi ympäri Suomea.

Tukeva säätiö ja Elävä Kauppa toimivat toistaiseksi suhteellisen normaalisti. Myymälät ovat auki niin Kuopiossa kuin Siilinjärvellä ja Leppävirrallakin. Elävä kauppa ottaa vastaan hyväkuntoisia ja siistejä tavaroita, vaatteita ja kodinkoneita. Joitakin rajoituksia vastaanotettaville tavaroille on.Elävä kauppa Kuopiossa ottaa maksutta vastaan myös kotitalouksien rikkonaiset sähkö- ja elektroniikkatuotteet (SER). SER-tuotteiden vastaanottopiste löytyy tavaratalon takaa. Myös heidän noutopalvelu palvelee toistaiseksi huomioiden turvallisuusasiat koronaan liittyen.'

Hope ry on kokonaan suljettu tällä hetkellä, alustavasti 13.4.20 asti, eivätkä he ota lahjoituksia vastaan tällä hetkellä. Hope pyrkii kuitenkin tukemaan perheitä muuten ja voitkin käydä lukemassa heidän blogistaan miten voit tukea omalta osaltasi heidän toimintaan tässä koronatilanteessa. Yhteystietojen kautta löydät myös paikalliset Hope-paikallistoimijat.

Jätekukko palvelee Pikkukukko-jäteasemilla tietyin rajoituksin ja kotitalouksien toivotaan ensisijaisesti välttämään jäteasemilla vierailua. Kerrallaan asemille lasketaan vain viisi autokuntaa ja poikkeuksellisesti henkilökunta ei ole auttamassa kuormien purussa. Huomioithan tämän kun olet toimittamassa tavaroita paikalliselle jäteasemalle, jotta saat tavarasi myös itsenäisesti jätelavoille autostasi ja peräkärrystäsi. Jätekukko tiedottaa 8.4.20 Facebookin sivuilla vaatekierrätyksen osalta seuraavaa: "Poikkeusolojen takia UFF:n käyttökelpoisten vaatteiden vastaanotto ekopisteillä ja lajitteluasemilla on keskeytetty, kunnes vaatekeräyksen logistiikka taas normalisoituu." Vaatteita ottavat vastaan Kuopiossa tällä hetkellä pienissä määrin H&M ja KappAhl. 

Kirpputoreista ainakin kaupungintalon takana oleva itsepalvelukirpputori Citypörssi on toiminnassa supistetuin aukioloin. Myyntipöydistä on tarjous -50% 15.4.20 asti. Lisäksi yrittäjä Jani Sinevirta kertoi, että heillä aloitetaan pääsiäisen jälkeen drop in-palvelu. Lisätietoja saat 14.4. alkaen info(c)cityporssi.fi. Citypörssissä liikkuu normaaliin aikaan paljon ostajia ja kauppa käy, siitä on myös omakohtaista kokemusta.

Lisäksi Kuopiossa ainakin Kirpparilla.fi on toistaiseksi suljettu 13.4.20 asti. Normaaliaikaan heille on juuri tullut uusi palvelukokonaisuus, Kyyti+Myynti, jolla he lupaavat hoitaa koko myyntiprosessin puolestasi noudosta alkaen. Suosittelen kokeilemaan kunhan palvelut taas avautuvat.

Kirppismyynti myös somen eri kanavissa ja internetissä toimii edelleen. Moni myy tavaroita siten, että tuote nostetaan ulko-ovelle ja maksu tulee suorittaa ennen noutoa joko tilille tai mobiilimaksuna. Tässä käytännöt ovat varmasti monenkirjavia, mutta hienoa huomata, että ihmiset ovat tähänkin löytäneet keinot välttää turhia kontakteja.

Toivottavasti näistä on jotain pientä apua teille ja saatte aloitettua kotona tarvittaessa myös tavaroiden karsimisen. Muistakaa kuitenkin, että jo tässä koronassa on meille monelle riittävästi päänvaivaa, älä siis soimaa itseäsi jos et jaksa käydä tavaroihisi käsiksi vaikka ne hieman ahdistaisivatkin sinua. Ole itsellesi armollinen ja tee työ ensin mielessäsi ja ryhdy vasta sitten konkreettiseen työhön kun olet valmis.

Kotien tavarahallintaan minulla on tulossa myös verkkokurssi huhti-toukokuun aikana. Kurssin avulla saat kotiisi tilaa ja aikaa tehdä niitä sinulle tärkeitä asioita joita rakastat. Olehan siis kuulolla. 

Rentouttavaa pääsiäistä kaikille!