9. luukku

9. luukku - Paperikasat 

Enää 15 yötä jouluun ja 9.päivän luukusta löydätkin vinkkejä papereiden taltuttamiseksi. Tänään sukelletaan kodin paperikasoihin ja pohditaan keinoja niiden taltuttamiseksi. Onko kasoja kertynyt sinne tänne vai mahtaako paperit olla siistissä järjestyksessä ja kaikille oma paikka?

Papereiden hallinta on yksi niistä kodin tavarakategorioista, jotka karkaavat helposti käsistä jos niistä ei pidä huolta samalla lailla kuin muistakin kodin tavaroista. Paperitulva koteihimme on nykyäänkin valtavaa ja onkin aika pysähtyä hetkeksi miettimään keinoja niiden hallintaan. Altä löydät muutamia vinkkejä, kuinka saat paperivuoret katoamaan ja niitä ei muodostu myöskään myöhemmin.

 

  1. Pysäytä paperin tulo kotiin. Voit laittaa postilaatikkoon Ei mainoksia-lapun. Sen avulla saat jo suuren määrän paperia pois jatkossa kotoasi. Jos haluat jostain syystä mainoksia lukea, löydät ne samaiset mainokset myös verkosta. Ainakin täällä Kuopion suunnalla on samat mainostajat säännöllisesti ja jokaiselta löytyy myös verkkomainos luettavaksi.
  2. Karsi ensimmäisenä mainokset, tyhjät kuoret ja muut turhat paperit ja vie ne paperinkeräykseen. En suosittele polttamaan suuria määriä paperia takassa tai saunan uunissa, sillä paperi nokeaa tehokkaasti hormia. Pieniä määriä voit laittaa rypistettynä tulipesään kovalla lämmöllä palavan puun joukkoon. 
  3. Käy läpi seuraavaksi laskut.  Kun olet maksanut laskun, voit hävittää sen (koskee yksityishenkilöitä). Maksun tiedot löytyvät verkkopankistasi kyllä, jos jostain syystä niitä myöhemmin tarvitset. Ainoa poikkeus on verotukseen liittyvät maksut, kuten kotitalousvähennykseen oikeuttavien palveluiden maksut. Ne on syytä säilyttää verottajan ohjeiden mukaisesti. 
  4. Ota käyttöön verkkolaskut. Useimmilta laskuttajilta löytyy vähintään sähköpostilasku, mutta suurimmalla osalla on käytössä kyllä verkkolaskutus. Saat ne suoraan tilattua palveluntarjoajalta tai omassa verkkopankissasi suoraan viimeisimmän laskun tiedoilla. 
  5. Käy seuraavaksi läpi lehdet ja muut paperit. Mieti, mitkä tiedot löydät verkosta nopeammin ja etsitkö yleensäkin tiedon nykyisin verkosta. Jos jossain lehdessä on artikkeli, ruoka- tai askarteluohje, jonka haluat säästää. Ota kyseinen ohje talteen ja voit hävittää lopun lehden. Tälläisille ohjeille voit varata oman kansion, mistä löydät ne nopeasti jatkossa. Mitkä paperit ovat tarpeen säilyttää muuten? On ok säilyttää sellaiset, joihin liittyy tunteita, kuten vihkitodistus, kastetodistus tms. Myös ne paperit, joita et enää muualta löydä, on syytä säilyttää.
  6. Luo paikat säilytettäville papereille. Kun myös papereilla on oma paikkansa, löydät jatkossa etsimäsi helposti. Mieti, mikä on sinulle selkein tapa säilyttää, onko se kansio vai riipputasku tms.? Nimeä selkeästi, mitä mistäkin löytyy. Käytä kansioissa välilehtiä tai muovitaskuja voit hyödyntää jos säilytät paperit laatikossa. 
  7. Jatkossa käy paperit läpi säännöllisesti. Varaa saapuville papereille oma tila. Luo rutiinit niiden läpikäymiseen ja halutessasi varaa arkistoitaville papereille väliaikainen paikka, jos et niitä vie heti käsittelyn jälkeen lopullisiin arkistoihinsa. Käy myös arkistoitavat paperit läpi kerran vuodessa ja poista sieltä vanhentuneet paperit pois. 
  8. Nauti paperivuorettomasta joulusta!


Voit halutessasi jakaa sosiaalisessa mediassa päivän poistoista, onnistumisista, ahaa-elämyksistä yms kuvia tägäämällä #taklaatavaratjoulukalenteri2020 ja @tavarataituri 

Ihanaa joulukuun 9. päivää!


Rakkaudella,

Nina <3

Tilaamalla TavaraTaiturin uutiskirjeen ja joulukalenterin tästä, saat joulukalenterin muistutuksen suoraan sähköpostiisi!