3. luukku


3. luukku - Jääkaappi

Joulu on jo päivän lähempänä ja tänään 2.luukun takaa paljastuu vinkit jääkaapin siivoamiseen ja läpikäymiseen. Saitko jo käytyä läpi kuiva-aineet ja mausteet, entäpä saitko eilen allaskaapin käytyä läpi? Löytyikö yllätyksiä vai oliko kaikki järjestyksessä ja kuiva-aineissa päiväykset kunnossa? 

Jääkaappi on keittiössä yksi helpoimmista läpikäytävistä kohteista. Ruokaan ja ruokatarvikkeisiin meillä ei välttämättä liity sellaisia tunnesiteitä, mitkä estäisivät meitä luopumasta vanhentuneista tai pilaantuneista aineksista. Tänään siis sukelletaan jääkaappiin.

Ihan ensimmäisenä sammuta jääkaappi tai käännä kytkin 0-asentoon. Näin vältät turhan energiankäytön ja jääkaappisi ei yritä säätää itseään kylmemmälle samaan aikaan kun kaapin ovi on auki sepposen selällään siivouksesi ajan.


Sen jälkeen nosta jääkaapista tuotteet keittiön pöydälle hylly kerrallaan ja käy läpi päiväykset. Tässä vaiheessa jääkaappi saa hieman sulaa, joten poista vanhentuneet ja vanhentuneet/pilalle menneet tuotteet ensimmäisenä. Mieti myös sellaisten tuotteiden kohdalla, mistä et muista milloin olet viimeksi käyttänyt, että tuleeko tuotetta vielä käytettyä vai olisko sen aika siirtyä pois viemästä tilaa jääkaapistasi. Mieti myös voitko käyttää vielä jotkin, juuri vanhentuneet ja tehdä esimerkiksi tämän päivän ruokasi näistä tuotteista? Löytyikö kuiva-aineista tuotteita mitä voisit yhdistää tämän päivän ruokaasi?

Seuraavaksi pyyhitään ja putsataan hyllyt ja lokerot. Voit viedä jäljelle jäävät ruokatuotteesi hetkeksi, esimerkiksi kuistille, parvekkeelle tms. paikkaan, josta eläimet eivät pääset syömään niitä. Jääkaapin hyllyt ja lokerot ovat aika isoja, joten voit huoletta tarvittaessa pestä ne esimerkiksi pesukoneessa sekä kylpyhuoneessa, jolloin vedet eivät roisku pitkin lattioita. Ota mukaasi kylppäriin siis astianpesuaine sekä tiskiharja ja kuivausriepu.

Jos jääkaappiin on kertynyt jäätä, voit sulatella sitä kuumassa vedessä kastetulla liinalla. Älä käytä teräviä esineitä jään rapsuttamiseen, ne voivat vahingoittaa jääkaapin pintoja. Pyyhi sen jälkeen jääkaappi kokonaan myös sisältä ja ulkopuolelta laimennetulla astianpesuvedellä. Käy läpi myös oven tiivisteet ja kuivaa ne pyyhkimisen jälkeen huolellisesti.

Älä unohda tarkistaa myös poistovesiaukkoa jääkaapin alaosasta, ettei se ole tukkkeutunut. Joissakin jääkaapeissa aukossa on valmiina "avaustikku", mutta jos sellaista ei kaapistasi löydy, voit hyödyntää esimerkiksi vanupuikkoa tai ihan vaan liinan kulman avulla saat putsattua sen myös. 

Jääkaapin ja pakastimen tausta olisi hyvä imuroida vähintään kerran vuodessa. Joulun alla tämä on hyvä tehdä, niin ei tarvitse muistaa, milloin viimeksi olitkaan sen tehnyt. Jos sinulla siis aikaa tänään on, irroita pistoke ja vedä jääkaappi pois paikaltaan nyt kun se on jo valmiiksi tyhjänä ja imuroi sekä koneisto, että lattia ja pyyhi pölyt ja palauta jääkaappi paikoilleen.

Anna kaapin hetki kuivahtaa ovi raollaan ennen kuin kytket virran takaisin päälle. Järjestä sen jälkeen ruokatarvikkeet takaisin paikoilleen. Mieti myös miten säilytät jatkossa tuotteita kaapissasi. Jääkaapin lämpötila vaihtelee hieman eri hyllykorkeuksilla, joten sillä on merkitystä myös tuotteiden säilymiseen. Voit sijoittaa esimerkiksi aamupala-/leipätarvikkeet erilliselle tarjottimelle/laatikkoon, jonka saat kerralla otettua esille. Myös jääkaappi voi olla visuaalisesti kaunis kun kiinnität huomiota esimerkiksi rasioihin. Voit säilyttää leikkeleet lasisissa rasioissa, joiden bambukansi hivelee silmää. Tiesitkö, että voit ottaa ruokakauppaan oman rasian mukaan ja ostaa leikkeleet palvelutiskiltä suoraan omaan astiaansa?! Arki helpottuu ja selkeytyy pienillä jutuilla. Tuoksuuko jääkaapissasi epämiellyttävälle? Voit sijoittaa puhtaaseen jääkaappiin kuppiin esimerkiksi etikkaa tai ruokasoodaa. Anna niiden olla kaapissa vuorokauden ajan, ne poistavat tuoksuja tehokkaasti. 

Kirjaa samalla tarvittavat puutteet ostoslistalle ja rakennat joulun ruokatarvikelistaa jo hyvissä ajoin, samalla kun selvität kaappiesi tilanteen. Näin vältyt myös turhalta stressiltä ja saat hyödynnettyä kaapeista löytyviä aineksia kokonaisvaltaisesti.

Voit halutessasi jakaa sosiaalisessa mediassa päivän poistoista, onnistumisista, ahaa-elämyksistä yms kuvia tägäämällä #taklaatavaratjoulukalenteri2020 ja @tavarataituri

Vinkki!

Tarkista jatkossa viikottain jääkaappi, näin reakoit ajoissa vanheneviin tuotteisiin ja ehdit niistä valmistaa ruokaa--> Vältyt turhalta ruokahävikiltä. Pidä ostoslistaa pöydällä ja kirjaa siihen tarvittavat ruoka-aineet ja muut kaupasta hankittavat tuotteet. Pyri käymään kaupassa kerran viikossa ja suunnittele etukäteen seuraavan viikon ruokalistasi. Nälkäisenä ei kannata kauppaan mennä, silloin tulee tehtyä helposti heräteostoksia. Oletko kokeillut ruuan kotiintilausta tai eri kauppojen keräilypalveluita?


Ihanaa joulukuun 3. päivää!

Rakkaudella,

Nina <3

Tilaamalla TavaraTaiturin uutiskirjeen ja joulukalenterin tästä, saat joulukalenterin muistutuksen suoraan sähköpostiisi!