2. luukku2. luukku - Allaskaappi ja kierrätys

Joulu on jo päivän lähempänä ja tänään 2.luukun takaa paljastuu vinkit allaskaapin läpikäymiseen sekä vinkit kierrätykseen. Saitko eilen käytyä läpi kuiva-aineet ja mausteet? Löytyikö yllätyksiä vai oliko kaikki järjestyksessä ja päiväykset kunnossa? 

Allaskaappi jää helposti meillä unohduksiin, vaikka se on yksi kodin tärkeimmistä paikoista huolehtia. Käytämme sitä todennäköisesti päivittäin, sillä siellä useimmiten sijaitsee kodin jätepiste ja kierrätyspiste. Tänään pysähdymme puhdistamaan allaskaapin ja tarkistamaan kierrätysasiat.

Ihan ensimmäisenä kipaise viemään roskapussi roskikseen, tai ainakin odottamaan eteiseen. Allaskaappi on miellyttävämpi siivota kun roskat ovat poissa. Nappaa samalla mukaasi kierrätykseen menevät metallit, lasi, paperi, pahvi ja biojäte, etenkin jos talossasi on näille keräysastiat olemassa.

Sen jälkeen tyhjennä kaapista tuotteet keittiön pöydälle ja käy läpi tuotteet. Mitä kaikkea allaskaapistasi löytyykään? Onko kaikki tarpeellista säilyttää siellä vai onko mukaan eksynyt jotain, minkä paikka on kenties jossain muualla? Mieti myös sellaisten tuotteiden kohdalla, mistä et muista milloin olet viimeksi käyttänyt, että tuleeko tuotetta vielä käytettyä vai olisko sen aika siirtyä pois viemästä tilaa allaskaapistasi. Toimiiko vanhat tuotteet tai onko niissä kenties päiväys vanhentunut? Laita pois ylimääräiset ja jätä kaappiin arjessa tarvittavat tavarat. 

Seuraavaksi pyyhitään ja putsataan hyllyt ja roska-astiat. Voit käyttää putsaamiseen halutessasi laimennettua astianpesuainevettä tai erillistä puhdistusainetta/-suihketta. Itse olen rakastunut kotimaisiin Ole Hyvä-tuotteisiin, jotka ovat 100% kasviperäisiä, biohajoavia, ympäristöystävällisiä ja vegaaneja. Tämän lisäksi osa tuotteista on tuoksuttomia ja osassa on ihanan mieti tuoksu eteerisistä öljyistä. Nämä tuotteet otinkin jo reilu vuosi sitten myös työkäyttöön ja joitakin tuotteita saat tilattua myös kauttani.


Kun pinnat on puhdistettu, palauta allaskaappiin kuuluvat tarvikkeet paikoilleen. Mieti myös, voitko sijoittaa kaappiin esimerkiksi koreja, joihin lajittelet kategorioittain tarvikkeet? Näin vältyt siltä, että tavarat lainehtii ja eksyy kaapin uumeniin. Nimeä tarvittaessa, jotta myös muut perhenjäsenet löytävät tarvitsemansa.

Miten kierrätät? Tänä päivänä kierrätys on mietitty monessa kodissa kuntoon ja taloyhtiöissä löytyy todella hienosti keräyslaatikot lähes kaikelle, mitä voit kierrättää. Jos asut omakotitalossa, niin lähimmän Rinki-ekopisteen löydät täältä. Useista, ainakin suurimmista, pisteistä löytyy tänä päivänä myös muovinkeräysastiat. Tiesitkö, että joissakin Suomen kaupungeista on mahdollisuus myös saada omaan pihaan muovinkeräysastia, jos kotisi on muovinkeräysreitin varrella? Paristot ja pienet akut sekä lamput/polttimot voit viedä lähikaupan keräyspisteeseen.

Mieti kodin kierrätyspiste siten, että miten usein pääset viemään keräyspisteisiin tavarat. Jos pisteet sijaitsevat kaukana, voi olla että tarvitset hieman suuremman kassit keräyspisteeseen. Mutta jos keräyspisteet sijaitsee talosi pihassa, pääset silloin vähemmällä tilalla. Mieti kierrätyspisteesi helppokäyttöisyys kuntoon. Ruokakauppojen ja Ikean kestokassit on helppo napata mukaan lähtiessä, ilman että tavaroita täytyy siirrellä erikseen kantovälineisiin. Koirankakkapussit toimii näppärästi pienille paristoille ja vanhentuneille lääkkeille ja sanomalehtipaperista pyöräytät näppärästi biojätteille keräyspussukan. Kokeilemalla löydät teille sopivan ratkaisun. Täältä muuten pääset kurkkaamaan Jätekukon kodin lajitteluoppaan!Paristojen ja akkujen kierrättämiseen ja turvallisuuteen kannattaa hetkeksi pysähtyä.  Kun poistat pariston käytöstä, toimi seuraavasti:

  • Teippaa navat. Paristoissa on hieman virtaa vielä siinä vaiheessa kun poistat ne käytöstä. Teippaamalla navat, estät turhien vahinkojen synnyn, pahimmassa tapauksessa tulipalon. 
  • Laita vuotavat paristot pussiin. Paristojen neste on vahvasti syövyttävää joten kun olet teipannut navat, niin voit hyvin kerätä kierrätykseen menevät patterit pieneen pussiin, jonka voit tiputtaa sellaisenaan paristojen keräyslaatikkoon.


Täältä pääset lukemaan vielä lisää vinkkejä turvalliseen paristojen kierrättämiseen.                                                      

Jäikö allaskaappiin epämiellyttävä tuoksu? Voit sijoittaa kuppiin esimerkiksi etikkaa tai ruokasoodaa, ne poistavat tuoksuja tehokkaasti. Anna kupin olla kaapissa vuorokauden ajan. Toista tarvittaessa.

Voit halutessasi jakaa sosiaalisessa mediassa päivän poistoista, onnistumisista, ahaa-elämyksistä yms kuvia tägäämällä #taklaatavaratjoulukalenteri2020 ja @tavarataituri


PS. TaklaaTavarat-verkkokurssi on vielä tänään 2.12. klo 22 asti tarjouksessa 79€ (norm. 109€). Täältä voit käydä lukemassa lisää ja hypätä mukaan jos tuntuu, että kaipaat pientä buustia tekemiseen!

Ihanaa joulukuun 2. päivää!

Rakkaudella,

Nina <3

Tilaamalla TavaraTaiturin uutiskirjeen ja joulukalenterin tästä, saat joulukalenterin muistutuksen suoraan sähköpostiisi!