19. luukku


19. luukku - Järjestämisen hyödyt

Enää viisi yötä jouluun ja on aika hetkeksi pysähtyä miettimään miksi me oikein edes järjestetään, karsitaan ja annetaan osan tavaroista jatkaa matkaa meiltä eteenpäin. Tämän päivän luukussa ei erillisiä karsimistehtäviä olekaan, joten voit hyvin käydä läpi kotonasi joitakin aiempia, välistä jääneitä luukkuja ja tehtäviä. Saitko uunin pestyä eilen? Jos et, niin tee se tänään niin jouluruokienkin valmistaminen on entistä mielekkäämpää.

Usein mietitään, miksi pitäisi karsia ja  järjestää? 

Jos olet tyytyväinen tämän hetken tilanteeseen, ei sinulla ole tarvetta tälle. Mutta jos yhtään harmittelet, että et löydä tavaroitasi tai et löydä päälle pantavaa täpötäydestä vaatehuoneesta huolimatta, kannattaa pysähtyä hetkeksi tämän asian äärelle. Jotta jatkossa tavarat löytyvät ja järjestys pysyy, on syytä ensin karsia tavaramäärä kohtuulliseksi.

Kuuntele itseäsi.

Kun lähdet karsimaan tavaroita on tärkeää, että kuuntelet itseäsi ja sitä, millaisen kodin haluat. On tärkeää erottaa ulkoiset toiveet ja pysähtyä todella itsensä äärelle, mitä sinä todella haluat. Voit haluta minimalistisen kodin tai sellaisen kodin, missä tavaraa on mutta kaikelle on oma paikkansa olemassa. Tämä voi myös muokkautua matkan varrella.


Tavaroiden tarkoitus on helpottaa arkeamme, ei tehdä siitä entistä kiireisempää ja kuormittavampaa. Kun tavaramäärä lisääntyy, lisääntyy myös niihin käytettävän ajan määrä. Tavarat vaativat myös meiltä:

  • Tilaa, jolloin niistä syntyy kustannuksia (lämmitys, sähkö, valaistus)
  • Säilyttämistä, jolloin mukaan tulee myös säilytystilan neliöhinta. 
  • Huoltoa ja ylläpitoa. Tavaroita pitää pestä, pyyhkiä pölyjä, korjata, huoltaa vuosittain, jolloin ne vaativat myös:
  • Aikaa ja vaivaa.

Karsimalla ja järjestämällä saat ja säästät:

  • Tilaa kotonasi. Olet ehkä haaveillut suuremmasta asunnosta kun nykyinen alkaa olemaan liian pieni kaikkine tavaroineen eikä säilytystilat riitä. Karsimalla tavaramäärän kohtuulliseksi, säästät tilaa ja ehkä huomaatkin ettei suuremmalla asunnolle ole tarvetta tai voit vaihtaa asuntoasi vaikka paremmalle alueelle, ehkä pienempään asuntoon.
  • Aikaa arjestasi. Saat enemmän aikaa tehdä niitä sinulle tärkeitä ja rakkaita asioita. Sinulla ei kulu aikaa turhaan tavaroiden huoltamiseen, siirtelemiseen siivouksen alta ja ne eivät jää pyörimään tasoille kun kaikille tavaroille on kaapeissa omat helppokäyttöiset paikat. 
  • Rahaa säästyy väistämättä, kun löydät jatkossa tavarasi helposti ja muistat mitä omistat ja missä ne sijaitsevat. Et tarvitse hankkia sen vuoksi uutta. Lisäksi, jos teet karsimisprojektiin lähtiessäsi päätöksen ostaa vain tarpeeseen sen aikaa kun saat tavarasi karsittua, muuttuu ostoskäyttäytymisesi väistämättä.
  • Saat elämäsi takaisin tavaroilta. Elämästä tulee todennäiköisesti vähemmän suorittamista ja osaat pysähtyä tärkeiden asioiden äärelle ja antaa itsellesi luvan vain olla. Kun tavaroiden huoltamiseen, säilyttämiseen ja etsimiseen ei tarvitse käyttää enää energioitasi, voit keskittää ne ensisijaisesti itseesi ja sen jälkeen läheisiisi. Pääset nauttimaan elämästä kaikilla sen väreillä.
  • Voit tehdä samalla hyvää. Luopumalla sinulle turhasta, hyväkuntoisesta tavarasta, voit antaa sen hyväntekeväisyyteen, jota kautta se löytää uuden kodin sitä tarvitsevan luota. Lisäksi teet luonnolle hyvää kun kierrätät hyväkuntoiset tavarasi sen sijaan, että säilyttäisit niitä tai heittäisit roskiin.

Karsimalla ja järjestämällä tavarasi, tulet huomaamatta järjestäneeksi myös laajemmin koko elämääsi. Opit miettimään ostoksiasi pidempään, opit hankkimaan tarpeeseen, löydät aikaa itsellesi ja sinua kiinnostaville asioille ja ihmisille sekä ehkäpä koko elämäsi muuttuu antoisammaksi. Tervetuloa siis mukaan tavarahallinnan matkalle, tee siitä itsellesi mieluinen ja kysy ammattilaisilta apua jos kaipaat apua. Suomen koulutetut ammattijärjestäjät ympäri Suomea löydät Suomen ammattijärjestäjät ry:n sivuilta.

Voit halutessasi jakaa onnistumisistasi kuvia myös Instagramissa. Kiitos jos tägäät mukaan myös #taklaatavaratjoulukalenteri2020 ja @tavarataituri 

Ihanaa joulukuun 19. päivää!


Rakkaudella,

Nina <3

Tilaamalla TavaraTaiturin uutiskirjeen ja joulukalenterin tästä, saat joulukalenterin muistutuksen suoraan sähköpostiisi!