18. luukku


18. luukku - Perjantai ja siivouspäiväkö?

Useassa kodissa pidetään perjantaisin siivouspäivä, joten mennään hieman siivousteemalla tänään. Luukun takaa löydät Siivouspalvelu Laventinin perustaja Riitan parhaimmat niksit uunin puhdistamiseksi. Käy ihmeessä ottamassa Siivouspalvelu Laventin-instagramtili seurantaan muidenkin mahtavien vinkkien saamiseksi! Siivoupalvelu Laventin on kotisiivoukseen erikoistunut yritys pääkaupunkiseudulla. Toiminnassaan he tekevät sellaisia valintoja, että kaikilla olisi parempi olla. Esimerkiksi vähentämällä kotien kemikaalikuormaa ja huomioimalla puhdistusaineiden vaikutukset niin ihmisiin kuin mahdollisiin lemmikkieläimiin sekä vähentää ympäristön kuormittamista.


Uunin huolto on hieman samanlaista kuin muidenkin tavaroiden ylläpito. Tavaroista ja uunista pitää huolehtia, pestä, korjata tai laittaa turhaksi jääneet eteenpäin. Uunin lämmittämiseen kuluvan sähkön määrä vähenee ja käyttöikä pitenee kun huolehdit myös siitä. Riitta kertoo, että uuni olisi hyvä puhdistaa aina käytön jälkeen, jos sinne on roiskunut ruokaa. Miksi näin? Siksi, että aina kun lämmität uunia, palaa sinne jääneet roiskeet tiukemmin kiinni uunin pintaan ja sitä suurempi työ se on putsata myöhemmin. Lisäksi seuraavalla kerralla roiskeen palaessa uunissa, voi siitä aiheutua myös ikävää sivumakua valmistuvaan ruokaan.

Jos nyt uunisi on siinä kunnossa, että kaipaa puhdistamista, voit Riitan vinkeillä käydä sen kimppuun hyvillä mielin. Riitta kertoikin muutamia vinkkejä ja voit valita itsellesi mieluisamman vinkin. Saat vinkit niin uunin tehopuhdistukseen jos se on "super"likainen ja jatkossa kevyempään ja ekologisempaan puhdistamiseen, mikä muuten jää meille käyttöön ehdottomasti! 

Tästä Riitan vinkit tehopuhdistukseen:

 • Poista uunista pellit ja metalliosat ensimmäisenä. Ne seinien telineetkin lähtevät irti (en muuten tiennyt tätä aikoinaan ja manailin aina kun niiden välejä putsailin).
 • Laita uuniin puhdistusaine vaikuttamaan muutamaksi tunniksi. Riitta vinkkaa hajuttomasta ja valumattomasta Kiillon keittiö uuni&grilli puhdistusaine on helppo käyttää ja levittää harjapään ansiosta uunin seinämillekin. Tutustu ja lue aina tuotteen käyttöohjeet, sillä joillekin erikoispinnoitetuille uuneille on omat puhdistusaineensa.
 • Levitä uunin puhdistusainetta myös metalliosiin ja uunipelteihin.
 • Kun aine on vaikuttanut, niin voit harjata tahrat pehmeällä harjalla ja sen jälkeen pyyhi uuni kostealla siivousliinalla huolellisesti.
 • Puhdista metalliosata ja uunipellit esimerkiksi ihmesientä käyttäen. Mitään haarmuttavia hankaussieniä ei saa myöskään pelteihin käyttää.
 • Kiinnitä metalliosat paikoilleen ja kuivaa uunipellit.

Kevyesti likainen uunikin puhdistuu tällä käsittelyllä hyvin. Hyvin likaisen ja pinttyneen uunin voi joutua puhdistamaan useamman kerran ja käyttämään myös pahalta haisevia ja vahvasti emäksisiä uuninpuhdistusaineita.

Ekologinen uuninpuhdistuvinkki mäntysuovalla by Riitta:

 • Irrota metalliosat sekä uunipellit
 • Laita Mäntysuopaa likaisiin kohtiin.
 • Laita uuni lämpiämään +50 asteeseen.
 • Jäähdytä uunia hetken aikaa ja sen jälkeen harjaa pehmeällä harjalla lika irti.
 • Pyyhi lopuksi uuni kostealla siivousliinalla hyvin.
 • Pese metalliosat ja pellit sekä laita ne paikoilleen kuivattuina.

Ekologisuus nostaa päätänsä koko ajan lisää ja lisää ja etenkin itselleni on tullut vuosien varrella äärimmäisen tärkeäksi miettiä juurikin ekologisia vaihtoehtoja totuttujen vanhojen tuotteiden tilalle. Tämä Riitan vinkki jääkin meille käyttöön sillä on ihana valmistaa ruokaa puhtaassa uunissa.


Kun puhdistat uunia voit odotusajalla pyyhkiä samalla keittiön kaapistojen ovet ja kahvat tai käydä läpi esimerkiksi aterinlaatikon. Tarkista, että kaikki aterimet ovat käyttökunnossa ja huolla tarvittaessa jos joku kaipaa huoltoa. Poista turhat, käyttämättömät ja rikkoutuneet sekä pyyhi laatikko. Ruokaa laittaessakin tulee väkisin odotusaikoja, jolloin ruoka kypsyy. Silloin voit hyvin ottaa käsittelyyn yhden keittiön laatikon ja läpikäydä sen tavarat.

Voit halutessasi jakaa onnistumisistasi kuvia myös Instagramissa. Kiitos jos tägäät mukaan myös #taklaatavaratjoulukalenteri2020 ja @tavarataituri 

Ihanaa joulukuun 18. päivää!


Rakkaudella,

Nina <3

Tilaamalla TavaraTaiturin uutiskirjeen ja joulukalenterin tästä, saat joulukalenterin muistutuksen suoraan sähköpostiisi!