17. luukku


17. luukku - Paluu keittiöön

Tämän päivän luukussa palataan takaisin keittiöön ja tarkistetaan ruuansäilytysastioiden ja kattiloiden, patojen ja vuokien kunto. Viikonloppuna ehkä aloitat valmistelemaan jo jouluruokia, joten on hyvä tässä vaiheessa tarkistaa tilanne ja kartoittaa mitä missäkin löytyy, jotta kaikki tarpeellinen on helposti löydettävissä. 


Aloitetaan säilytysastioista. Miten tällä hetkellä niiden tilanne on, lainehtiiko niitä siellä täällä vai ovatko ne sulassa sovussa samassa säilytyspaikassa? Entä niiden kannet? Etsitkö aina kansia vai löytyykö kunkin astian kannet helposti?

Tarkista siis:

  • Onko kaikki kunnossa, pinnat siistit ja ehjät sekä turvalliset käyttää? Jos muovikippojen pinnat ovat kuprineet, on aika laittaa ne pois. Ne keräävät itseensä likaa ja voivat päästää pieniä palasia muovia ruokaan.
  • Löytyykö kaikille raisoille kannet? Jos ei, niin onko rasialle käyttöä kannettomana? Jos epäröit, uskon ettet kadu vaikka sen laittaisitkin siinä tapauksessa eteenpäin.
  • Entä onko kaikki kannet ehjiä? Usein säilytysrasioiden kannet pitää nesteen rasiassa vaikka rasia kaatuisikin, onko siis tiivisteet kunnossa vai falskaako kansi? Jos näin on, laita vuotavat kannet ja niiden rasiat eteenpäin.
  • Mieti monikäyttöisyyttä! Lasiset säilytysastiat soveltuu usein niin ruuan valmistukseen kuin säilömiseen, pakastamiseen sekä mikroon. Kun seuraavan kerran joudut hankkimaan itsellesi säilytysrasioita, suosittelen siirtymään lasisiin. 
  • Mieti myös säilytys. Jos aina etsit kansia niin olisiko mahdollista säilyttää kannet astiassa paikallaan? Kun rasioiden määrä on kohtuullinen, onnistuu säilytys helposti myös näin.

Meillä on kotona käytössä Ikean +365 sarjan rasioita. Käytämme niitä niin ruuan valmistukseen, säilömiseen, leikkeleille, vihanneksille kuin myös niihin saa näppärästi myös pakkaseen annokset jos joskus valmista ruokaa jää sen verran yli. Vastaavia löytyy varmasti monelta eri kauppiaalta. 

Entäpäs pannut, kattilat ja vuoat ja padat?

Tarkista myös näiden tuotteiden pinnat ensimmäisenä. Onko teflonpinnat ehjät ja onko lasisten vuokien ja patojen reunat myös ehjät? Pienet halkeamat lasipinnassa tai reunan riskut voi lämmittäessä tehdä sen, että astiasi hajoaa uunissa. Poista siis vioittuneet ja esimerkiksi pannut voit viedä metallikeräysastiaan, mutta lasiset uunivuoat ja padat menevät sekajätteeseen, eivät lasinkeräykseen. 

Täältä pääset tarkistamaan miten lajitella kodin astioita roskiin laitettaessa.

Pysähdy miettimään näiden kategorioiden kohdalla sitä, mikä on riittävästi. Onko jotkut rasiat, kattilat, pannut yms aina käytössä ja toiset jää jatkuvasti käyttämättä? Mikä on sellainen määrä, milla oikeasti selviät, ilman että olet pulassa? Pohdi määrää myös sen mukaan, täyttyykö tiskipöytä jatkuvasti vai pysyykö se vapaana tavarasta? Jos tavaraa on liikaa, jätämme helposti likaiset astiat ehkä altaaseen odottamaan ja otamme kaapista puhtaan. Entäs jos astioita olisikin vähemmän, niin tulisiko ne heti tiskattua ja palautettua käyttöön?

Voit halutessasi jakaa onnistumisistasi kuvia myös Instagramissa. Kiitos jos tägäät mukaan myös #taklaatavaratjoulukalenteri2020 ja @tavarataituri 

Ihanaa joulukuun 17. päivää!


Rakkaudella,

Nina <3

Tilaamalla TavaraTaiturin uutiskirjeen ja joulukalenterin tästä, saat joulukalenterin muistutuksen suoraan sähköpostiisi!