16. luukku


16. luukku - Ostoskäyttäytyminen ja menojen seuranta

Eilen käsittelimme ja pohdimme aineettomia lahjoja ja haluankin herätellä sinua vielä pohtimaan ostoskäyttäytymistäsi ja antaa keinoja sen seuraamiseksi. Tavarahallinan kautta tulet myös huomaamaan, että ostoskäyttäytymisesi muuttuu väistämättä jos noudatat tavarankarsimisen tärkeintä sääntöä olla ostamatta mitään ylimääräistä. Tämän päivän luukusta saatkin siis vinkit fiksuun kaupassakäyntiin, ostoskäyttäytymisen muuttamiseen sekä menojen seurantaan vinkit sinulle antaa Rahahuoli, Mirva Kulmala.


Missä yhteydessä yleensä teet ostoksia?

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, milloin teet eniten heräte- ja hetken mielijohteen ostoksia ja mihin ajankohtaan ne yleensä asettuvat? Shoppailetko aina palkkapäivänä tai silloin kuin haluat piristystä arkeen. Annatko itsellesi luvan aina shoppailla kun saavutat jonkin määränpään tai kun olet allapäin? On tärkeää pysähtyä miettimään hetkeksi omaa ostoskäyttäytymistä.


  • Mieti pitkin vuotta, mitä oikeasti tarvitset ja mitä sinulta jo kotoa löytyy. Pystytkö hyödyntämään olemassa olevia, ehkä tuunata jotain uuteen uskoon? Käytä mielikuvitustasi. Aina uuden ostaminen ei välttämättä tuo helpotusta vaan pitkässä juoksussa koti täyttyy tavaroista jos niitä ei toisesta päästä laita eteenpäin pois.
  • Oletko perso houkutuksille? Jos vastasit kyllä, niin pysähdy miettimään ostoksiasi. Varaa tuote parin tunnin ajaksi tai seuraavaan päivään. Silloin sinulla ei ole pelkoa siitä, että joku toinen ehtii sen ostamaan ennen sinua, mutta saat harkinta-aikaa. Jos vielä seuraavana päivänä koet tarvitsevasi tuotteen, voit sen varmasti hakea. Mieti kuitenkin myös sitä, minkä tavaran voit laittaa kotoasi pois kun nyt tuot uuden tavaran sisään.
  • Laita postilaatikkoon EI MAINOKSIA-kyltti. Näin vältyt turhilta houkutuksilta ja ostat tarvittavat vain tarpeeseen. Kun jotain tarvitset, löydät kyllä tarjouksia myös suosikkikauppojesi nettisivuilta. Lisäksi turha paperin saapuminen kotiisi estyy.
  • Pidä ostoslistaa joko kännykässä tai paperilla. Kirjaa ostoslistaan niin välttämättömät ruoka- ja hygieniatarvikkeet, kuin myös muut tarpeet. Jos sinulla menee ainokaiset kengät rikki, kirjaa ne listalle ja hankit seuraavalla ostosreissulla itsellesi uudet. Tai jos tarvitset pussin makaronia, älä osta kolmea vaikka ne olisi tarjouksessa, etenkin jos sinulla ei ole niille tilaa.
  • Pitäydy listassa ja sano EI heräteostoksille! Tämä voi vaatia sinulta päättäväisyyttä, mutta uskon että lopuksi kiität itseäsi siitä, ettet sortunut houkutuksiin hetken mielijohteesta.
  • Älä mene kauppaan väsyneenä tai pahalla/surullisella mielellä. Silloin sorrut helpommin lohduttamaan itseäsi turhilla ostoksilla ja pahimmassa tapauksessa ne harmittaa seuraavana päivänä vieläkin enemmän. 


Ostoskäyttäytymistä voit säädellä myös esimerkiksi sillä, että pyrit miettimään mistä oikeasti pidät, vastaako kotisi sisustus sinua itseäsi vai haluatko aina seurata ajan trendejä? Entäpä vaatekaappisi tai keittiösi astiastot? Trendien seuraaminen niin vaatteissa, sisustuksessa kuin missä tahansa muussakin, voi tuoda valtavan suuren määrän tavaraa kotiisi sekä vaikeuden päästää vanhasta irti. Ajattomat vaatteet, sisustus ja muut kodin tarvikkeet antavat sinulle selkeyttä ja helppoutta arkeen, jota voi muokata pienillä jutuilla esimerkiksi eri vuodenaikoihin sopivaksi. Pysähtymällä miettimään, mistä aidosti pidät omana itsenäsi, pääset hyvään alkuun.

Tänään voit käydä läpi muita luukkuja jos joku on sinulta jäänyt välistä! 

Tuntuuko sinusta, että rahat ei riitä vaan vähän väliä olet tilanteessa, että joudut laskemaan päiviä seuraavaan tilipäivään? Silloin on äärimmäisen tärkeää pysähtyä miettimään ja kirjaamaan itselle ylös, mihin rahasi oikein menevätkään.


Mirva Kulmala, Rahahuoli kertoo, että

Arjessa löytää yleensä helposti rahareikiä, kun alkaa seuraamaan omaa kulutustaan. Moni ajattelee, että "turhaa hommaa, kyllä minä tiedän mihin minun rahani menevät" tai "sieltä pankkitililtähän sen näkee". Mutta tämä on todistettu vääräksi kerta toisensa jälkeen. Rahareikiä alkaa kummasti vaan näkemään paremmin, kun seuraa kulutustaan vähän tarkemmin.

Kyse ei ehkä olekaan siitä, ettet tietäisi kaikkea mihin rahaa menee, vaan siitä, että pysähdyt miettimään ovatko ne kohteet oikeasti tärkeitä sinulle. Huomaamatta saattaa olla suoraveloituksia tai muita toistuvia arjen menoja, joihin menee paljon rahaa.

Kun mietit tätä, voit esittää itsellesi kysymyksen: Kuuluuko tämä kulu siihen elämään mitä MINÄ haluan oikeasti elää? Tämä voi herättää myös toisen kysymyksen mitä on hyvä pohtia: Minkälainen elämä on minulle riittävän hyvää? " 

Voit nyt kenties pohtia, että miten oikein pääset tässä seurannassa alkuun? 

Käy nappaamassa Mirvan budjetointivinkit ja ilmainen budjetointipohja talteen Rahahuoli Instagram-tililtä ja lähde matkalle kohti selkeämpää kulutusta ja luomaan tämän ja tavarahallinnan avulla itsellesi tilaa ja aikaa tehdä sinulle tärkeitä asioita! Nappaa Mirvan tili seurantaan niin saat jatkossakin mahtavia vinkkejä raha-asioissa!


Lahjavinkki!

Tuskaileeko läheisesi, ystäväsi tai vanhempasi tai ehkä oma kumppanisi tavarapaljoutta, tai kenties sinä itse? Kaipaatko apuja lisää tavarahallintaan ja vinkkejä, miten selättää kiire ja stressi? TaklaaTavarat-verkkokurssilta saat kokonaisvaltaiset vinkit arjen helpottamiseksi niin tavarahallinnan kuin ajanhallinnankin avulla. 

TaklaaTavarat-verkkokurssin voi hankkia myös joululahjaksi! Joulutarjous on voimassa vielä 16.12. 2020 klo 23.59 asti!!! Jos haluat hankkia kurssin lahjaksi, laitathan minulle sähköpostia, nina@tavarataituri.fi viimeistään tänään, niin lähetän sinulle erillisen linkin kurssin ostamiseksi lahjaksi!


Täältä pääset vielä mukaan Taklaa Tavarat-verkkokurssille! Tarjous on voimassa vain 16.12. asti!!!

Voit halutessasi jakaa onnistumisistasi kuvia myös Instagramissa. Kiitos jos tägäät mukaan myös #taklaatavaratjoulukalenteri2020 ja @tavarataituri 

Ihanaa joulukuun 16. päivää!


Rakkaudella,

Nina <3

Tilaamalla TavaraTaiturin uutiskirjeen ja joulukalenterin tästä, saat joulukalenterin muistutuksen suoraan sähköpostiisi!