10. luukku


10. luukku - Liinavaatteet

On ihanaa, kun joulu lähestyy päivä päivältä ja tänä vuonna minusta tuntuu, että monessa kodissa vältytään ylimääräiseltä joulustressiltä. Pyrin itsekin auttamaan tänä vuonna tämän joulukalenterin avulla sinua kohti stressittömämpää joulua sekä myös jatkossa elämään ilman tavarastressiä. Tänään kurkistamme liinavaatekaappiin ja pohdimme mikä on riittävästi lakanoita ja pyyhkeitä kotonamme. 10. päivän luukkuun liittyy myös yhteistyö upean suomalaisen Untuvaa.fi kanssa. Lukaise eteenpäin niin selviää, mitä yhteistyötä olemmekaan keksineet ja mitä siitä on sinulle iloa!


Lakanat ja liinavaatteet ovat yksi kotien suurimpia yksittäisiä tavarakategorioita, jotka vievät säilytyksessä paljon tilaa. Olemme oppineet ajatukseen, että vierasvaraa pitää olla ja lakanoita voi olla kertynyt kaappeihin kymmeniä vaikka todellisuudessa käytämme niistä murto-osaa. Onkin siis aika ravistella lakanat ja samalla hieman vanhoja tottumuksiamme.

Oletko pysähtynyt koskaan miettimään, montako pussilakanaa, aluslakanaa ja tyynyliinaa oikeastaan on riittävästi ja millä pärjäät hyvin, vaikka yövieraitakin tulisi aika ajoin kylään? Meillä kotona on käytössä kolmet lakanasetit per sänky, yksi käytössä, yksi varalla ja yksi pesussa periaatteella. Saman verran käytössä on myös kylpypyyhkeitä.


Kun nyt lähdetään käymään läpi liinavaatekaappia, niin pohdi tarkasti, mitä lakanoita yleensä käytät ja mitkä kerta toisensa jälkeen jäävät kaappiin käyttämättöminä. Lakanat ja pyyhkeet ovat kuin vaatteet, jos niissä ei ole miellyttävä olla, jää ne silloin käyttämättömiksi.

  • Tarkista lakanoiden kunto ja karsi puhkikuluneet, reikäiset tai muuten epäkurantit. 
  • Karsi seuraavana käyttämättömät. Mieti mitä käytät useimmiten ja onko lakanoille paria olemassa? Parittomat lakanat voit myös laittaa pois, jos kyse ei ole lasten lakanoista. Mieti myös, miten helppokäyttöiset lakanat on vaihtaa. Käytätkö mieluummin tuplatäkkiä? Jos käytät, niin säilytätkö turhaan siinä tapauksessa yhden hengen lakanoita?
  • Rullaa, viikkaa tai paketoi. Miten sinulle parhaiten sopii, niin säilytä lakanoitasi siten. Toiset pitävät lakanoiden rullaamisesta kun taas toiset tykkäävät viikata ne kauniisiin pinoihin. Voit myös sujauttaa aluslakanan ja tyynyliinan pussilakanan sisään ja saat ne viikattua yhteen pinoon. Kokeile eri tapoja jos nykyinen tapasi tuntuu työläältä. 
  • Mieti missä säilytät! Usein kodin kaikki liinavaatteet löytyvät yhdestä paikasta, mutta entäpä jos säilytätkin lasten lakanat heidän kaapeissaan ja omasi makuuhuoneen kaapistossa, etenkin jos erillistä kodinhoitohuonetta ei ole? Meillä siirryttiin säilyttämään kunkin sängyn lakanat siinä tilassa, missä niitä käytetään ja se on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi. Kokeile varatäkkien ja tyynyjen säilyttämiseen vakuumipusseja joista saat imurilla imettyä ilmat pois ja ne vievät sen jälkeen todella vähän tilaa. Pese täkit ja tyynyt ennen kun laitat ne säilöön pussiin.
  • Vie poistuvat lumppukeräykseen tai kysy paikalliselta löytöeläinhoitolalta, tarvitsevatko he pyyhkeitä tai lakanoita. Hyväkuntoiset voit myös toimittaa paikallisiin kierrätyspaikkoihin.

Meillä kotona on aikuisilla käytössä tuplatäkki ja pussilakanan vaihto on herättänyt joka kerta monenlaisia tunteita aina naurusta harmitukseen ja kaikkea siltä väliltä. Kärpäsellä katossa on varmaan hupaisaa ollut seurata lakananvaihtoa, sillä milloin pompin sängyllä, että saan pussilakanan paikoilleen ja milloin olen tuskaillut sen kanssa muuten. Usein olen sen kanssa täysin solmussa.


Niinpä olin todella iloinen löytäessäni Untuvaa-sivuston ja heidän mahtavan Untuvaa Taiga-pussilakanan. Rakastuin tuotteeseen välittömästi ja sainkin heiltä testattavakseni tuplapussilakanan upeassa joulun punaisessa sävyssä. Pussilakanan vaihtaminen sujuu nyt leikiten, sillä pussilakanan kolmella sivulla on vetoketjut helpottamassa lakanan vaihtoa! Ihan mahtava keksintö sanon minä. Kaiken lisäksi näissä on aivan taivaallista nukkua, kangas on ihoa vasten todella pehmeää ja sileää. Taiga-pussilakanat onkin valmistettu laadukkaasta ja ihoa hellivästä satiinipuuvillasta ja ne on suunniteltu ja valmistettu kotimaassamme käsityönä! Pussilakanaa saa kahdessa eri koossa sekä useammassa eri sävyssä. TavaraTaiturin instagramista löydät myös ALE-koodin heidän verkkokauppaansa! Vielä ehdit tehdä harkittuja joululahjahankintoja ja tukea samalla kotimaista työtä!

Täältä pääset katsomaan videon, jossa näytetään miten simppeliä tämän pussilakanan laittaminen onkaan! Ihan paras keksintö minusta!

Vinkki!

Marttojen sivuilta löydät lisää vinkkejä sängyn petaamiseen ja lakanoiden vaihtoon ja huoltoon. Täältä pääset suoraan lukemaan vinkit!

Voit halutessasi jakaa sosiaalisessa mediassa päivän poistoista, onnistumisista, ahaa-elämyksistä yms kuvia tägäämällä #taklaatavaratjoulukalenteri2020 ja @tavarataituri 

Ihanaa joulukuun 10. päivää!


Rakkaudella,

Nina <3

Tilaamalla TavaraTaiturin uutiskirjeen ja joulukalenterin tästä, saat joulukalenterin muistutuksen suoraan sähköpostiisi!